
Pagarikodu tooted

Juuretisega hapusai (sourdough)
Kaal: 1 sai ca 600-700g
Hind: 4,50€ / tk

Juuretise baasil nisuvaba leib
Kaal: 1 leib ca 600-700g
Hind: 5€ / tk

Magusad ja soolased kringlid
Minimaalne tellimus 1 kg
Arvesta ca 100g kringlit inimese kohta
Tee tellimus vähemalt 2 päeva enne üritust
Magusad:
Kaneeli-kardemoni – 15€ / kg
Šokolaadi-rosina – 15€ / kg
Soolakaramelli-pähkli – 16€ / kg
Soolased:
Suitsukana-juustu 16€ / kg
Röstpaprika-fetajuustu ja päiksekuivatatud tomatitega 16€ / kg
Loe rohkem meie toodete kohta
Juuretisega hapusai (sourdough)
Hapusaia koostis: juuretis, himaalaja sool, nisujahu, täistera-nisujahu.
Hapusaia ajalugu ulatub tuhandeid aastaid tagasi, alates Vana-Egiptusest kuni tänapäevani, peegeldades inimkonna toidukultuuri ja tehnoloogiate arengut.
Keskajal oli hapusaia valmistamine levinud kogu Euroopas, kus iga pere hoidis ja kasutas oma juuretist, mis andis saiale ainulaadse maitseprofiili.
Saia küpsetamine oli kunst mida hinnati ning mis kandis edasi kohalikke maitseid ja traditsioone.
Renessansi ja varauusaja jooksul muutus leivatehnoloogia veelgi täpsemaks ja dokumenteeritumaks, võimaldades pagaritel ja kodukokkadel oma oskusi täiendada ja edasi anda.
Hapusaia valmistamine on rohkem kui lihtsalt toidu valmistamine – see on rituaal, mis ühendab inimesi ja kultuure, hoides elus vanu kulinaarseid tavasid ja õpetades kannatlikkust ning hoolikust.
Tänapäeval on hapusai armastatud oma unikaalse maitse, tekstuuri ja tervislike omaduste tõttu ning see on populaarne nii kodukokkade kui ka käsitöö pagarite seas.
Juuretise baasil nisuvaba leib
Leiva koostis: rukkitäisterajahu, rukkikroovjahu, odrajahu, himaalaja sool, fariinsuhkur. Võimalik tellida ka seemnetega leiba.
Rukkileib on eestlaste jaoks olnud aastasadade vältel üks olulisemaid toiduaineid, kõiki teisi toite peale pudru nimetati leivakõrvaseks. Rukkileib oli igapäevane toit, seda söödi rohkesti peaaegu kõikidel toidukordadel.
Täna on Eesti siin pakutavate leivasortide ja -tüüpide poolest kindlasti üks rikkamaid riike maailmas.
Leib on kasulik igas vanuses inimestele, see on heaks liitsüsivesikute allikaks. Hommikul söödud leib kindlustab veresuhkru stabiilse taseme pika aja jooksul. Kuna aju energiavajadus kaetakse peamiselt glükoosiga, on leivasöömine vaimse töövõime tagamiseks väga vajalik.
Leivast saab ka B-rühma vitamiine, mida vajame ainevahetuse ja närvisüsteemi häireteta toimimiseks. Leivast saame rikkalikult mineraalaineid ning kasulikke kiudaineid, mis aitavad vältida kõhukinnisust ning väljutavad organismist kahjulikke ühendeid. Regulaarne leivasöömine toetab ka seedekulgla normaalset mikrofloorat.
Juuretisega toodete kasulikkusest
- Parem seedimine: Hapusaia kääritamisprotsess lagundab gluteeni ja keerulisi süsivesikuid, muutes leiva kergemini seeditavaks. Piimhappebakterid, mis tekivad kääritamise käigus, aitavad parandada seedetrakti tervist ja soodustavad tervislikku mikrofloorat.
- Madalam glükeemiline indeks: Hapusaial on madalam glükeemiline indeks võrreldes tavalise leivaga, mis tähendab, et see ei põhjusta veresuhkru taseme kiiret tõusu. See aitab hoida energiataset stabiilsena ja on kasulik diabeetikutele ning neile, kes jälgivad oma veresuhkru taset.
- Kõrge mineraalainete saadavus: Juuretise kääritamisprotsess lagundab fütiinhapet, mis võib takistada mineraalide nagu kaltsium, magneesium ja raud omastamist. Selle tulemusena on hapusaia mineraalainete sisaldus kehas paremini omastatav, aidates kaasa üldisele tervisele ja heaolule.
- Prebiootikumide allikas: Hapusaia kääritamisprotsess loob prebiootikume, mis toidavad soolestikus elavaid kasulikke baktereid. Prebiootikumid aitavad säilitada soolestiku tervist, parandavad immuunsust ja vähendavad põletikku.
- Vähem gluteeni: Hapusaia kääritamisprotsess lagundab gluteeni, muutes selle gluteenisisalduse madalamaks võrreldes traditsioonilise leivaga. See võib olla parem valik neile, kes on gluteenitundlikud või kellel on kerge gluteenitalumatus. Kuigi see ei ole sobiv gluteenitalumatuse (nt tsöliaakia) all kannatavatele inimestele, võib see olla kergemini talutav neile, kellel on gluteenitundlikkus.